Wszystkie produkty pod marką Ortigia są wytwarzane przez małe, rzemieślnicze rodzinne firmy, które szczycą się jakością swoich wyrobów, z wykorzystaniem naturalnych składników pochodzących z Sycylii. Za kompozycje zapachowe odpowiada włoski mistrz perfumiarstwa Lorenzo Villoresi, wykorzystujący wspaniałe destylaty rosnących na wyspie roślin i kwiatów. Bazą wielu produktów jest naturalna oliwa z oliwek, roślinna gliceryna lub olejek migdałowy. Stosowane barwniki są pochodzenia organicznego a wszystkie wyroby są wolne od składników szkodzących skórze lub cieszących się złą sławą w tym m.in. parabenów, niklu, silikonu czy SLS. Przebadane dermatologicznie a nie testowane na zwierzętach.
Nazwa Ortigia pochodzi od maleńkiej wyspy la isla Ortigia (j. pol. Ortygia), która leży na skraju starożytnego, ufortyfikowanego miasta Syrakuzy, na południowo-wschodnim wybrzeżu Sycylii. Krajobraz Ortygii to ciasne uliczki, pełne barokowych fasad o wielkim przepychu oraz słynny plac Piazza del Duomo, uważany za jeden z najpiękniejszych we Włoszech. Ta część Sycylii znana jest jako „la Sicilia Orientale” ze względu na bliskość Afryki i niemal tropikalny klimat. Na bogatej wulkanicznej glebie Etny – najwyższego aktywnego wulkanu w Europie – znajdują się setki gajów pomarańczowych i cytrynowych oraz dziko rosnące drzewa grejpfrutowe, migdały, pistacje, szafran, winogrona, oliwki i kaktusy. To także jedyne miejsce, w którym rosną krwisto-czerwone pomarańcze odmiany blood orange.